Klopt het dat Agora kinderen geen huiswerk krijgen? Je krijgt van de coaches geen taken opgelegd, wel kan het zo zijn dat je zelf nog buiten schooltijd verder wil werken. Het is immers de bedoeling dat leren zo leuk wordt, dat je er niet mee ophoudt wanneer je de school uitgaat. Zo weten we van de huidige CPOB Agora leerlingen dat ze in het weekend ook nog wel eens werken aan hun challenge, omdat ze dit zo leuk vinden.
Hoe zullen de eerste weken zijn? De eerste weken zijn bedoeld als introductieweken. Er zal veel tijd zijn om te ontdekken wat je eigenlijk wilt leren, maar ook om te merken wat je al kunt. Verder maak je uiteraard kennis met de medeleerlingen, coaches en de Agoriaanse werkwijze. Zo starten we in een lokaal wat we met elkaar zullen inrichten. Je eigen, vaste werkplek, kun je op deze manier verder uitwerken tot een werkplek die van ‘jou’ is en waar je je thuis voelt.
Hoe zit het met toetsen? We toetsen niet zoals je gewend bent in het reguliere onderwijs. Wel kijken we hoe je vordert op bepaalde gebieden. Ook moeten we gewoon bij de groep 8 leerlingen een eindtoets afnemen, die vanuit het ministerie verplicht is. We werken niet met cijfers om te beoordelen. We vinden het veel belangrijker hoe je leert en wat je doelen daarbij waren. We zullen ook altijd kijken hoe je jezelf aan het verbeteren bent.
Wat als het niet bevalt? De mogelijkheid blijft open om over te stappen naar een reguliere CPOB school. Tijdens je coachgesprekken zullen we ook bespreken hoe het met je gaat binnen Agora en of dit nog steeds de juiste plek is voor jou.
Wat als je Agora basisonderwijs hebt doorlopen? Na Agora basisonderwijs kun je doorstromen naar elke middelbare school waar op de reguliere manier of op de Agora manier een VO diploma kan halen. Wanneer je goed past binnen Agora en graag de overstap van CPOB Agora naar KWC Agora wilt maken kan dat. Je bent bij een positief oordeel van CPOB Agora gelijk toegelaten tot KWC Agora. Wel moet je jezelf nog aanmelden hiervoor.
Welke vakken worden er gegeven? Je krijgt geen standaard lessen die gegeven worden door een coach. Wel zul je werken aan taal, lezen, rekenen en Engels. Hierbij zal je minimale doelen tussen 2 vakanties moeten halen. Ook krijg je sportactiviteiten. Deze zullen in standaard in het weekrooster opgenomen worden.
Veel vrijheid is er ook wel structuur? Elke dag zal op Agora anders zijn. Toch zal er ook structuur met een aantal vaste elementen zijn. Zo hebben we gedurende de dag gezamenlijk momenten voor ontmoeting. Dit kan rond een actualiteit of andere zaken zijn. Daarna werk je verplicht een deel van je tijd aan rekenen, taal, spelling, lezen en Engels. Maatwerk is hierbij het uitgangspunt, dus je werkt op je eigen niveau met een digitaal programma. Dat houdt automatisch je voortgang bij. Vervolgens ga je verder met je eigen onderzoek of volg je een inspiratiesessie, die vaak door iemand van buiten wordt aangeboden. Als afsluiting van de dag schrijf je op wat je die dag gedaan hebt, wat goed ging en wat niet en wat je planning voor de volgende dag is. Minimaal 1 keer in de 2 weken is er een persoonlijk gesprek tussen jou en je coach waarbij je voortgang wordt besproken en de planning eventueel wordt aangepast. Indien nodig heb je vaker een persoonlijk gesprek.
“Agora is de vrijheid om te leren wat je wilt, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt”
Van welke leermiddelen wordt gebruik gemaakt? Je zult van digitale methodes voor taal, spelling, Engels en rekenen gebruik maken. Daarnaast van alles wat leerzaam is: boeken uit de bibliotheek of online, stages, gesprekken met experts etc. Je krijgt de beschikking over een chromebook en de digitale software voor taal, spelling, rekenen en Engels. Daarnaast is er een schoolabonnement op de bibliotheek en ben je vrij om eigen materialen mee te nemen waarvan je denkt dat je deze nodig hebt in je leerproces.
Is Agoraonderwijs experimenteel? Elke nieuwe onderwijsvorm moet enige vorm van experiment ondergaan. Men kan niet iets nieuws opzetten en 100% zeker weten dat het gaat werken. Het mooie aan het Agoraonderwijs is dat we kunnen voortbouwen op het succes, maar ook op de verbeterpunten van Agora Roermond, Agora KWC, maar ook de Agorabasisschool in Groesbeek. Daarnaast werken we samen met verschillende onderwijswetenschappers, die thuis zijn in de wereld van onderwijsonderzoek. Zij kunnen ons met vragen die we mogelijk nog hebben helpen. Dus nee: Agoraonderwijs is niét experimenteel. Wel blijven we altijd innoveren; opzoek naar de beste oplossing voor uw kind.
Hebben de coaches een specifieke opleiding om op deze manier te werken met de leerlingen? Een coach moet bevoegd zijn tot lesgeven op een basisschool. Verder zullen wij bij de sollicitaties de pijlers die jullie meegaven op de bladen meenemen. We hebben hierbij geen specifieke vooropleiding in gedachte: iemand kan door bijvoorbeeld ervaring erg goed geschikt zijn als Agoracoach zonder hier een specifieke opleiding voor gevolgd te hebben, maar ook andersom.
Kan er garantie zijn dat het kind aangenomen worden op agoraonderwijs KWC? Het zou gek zijn als een kind na het Agorabasisonderwijs ineens verplicht terug moet naar het reguliere onderwijs. Het kind mag dus inderdaad naar Agora KWC, mits het kind dit zelf wil en dit ook naar voren komt in de halfjaarlijkse evaluatie. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat het kind op zijn/haar plek is in het Agoraonderwijs. Rond december/ januari krijgt elk kind een positief of negatief advies voor het KWC Agora.
Heeft Agora raakvlakken met International British curriculum? Het grootste raakvlak is het feit dat er bij beide onderwijsvormen niet uitgegaan wordt van klassen op basis van leeftijd en/of niveau. Bij het International British curriculum blijft het echter zo dat de leerlingen doen wat de docent wil dat ze doen. Hierbij is het hoofddoel van de docent de interesse te wekken van leerlingen. Een coach bij Agora hoeft geen interesse te wekken bij leerlingen omdat we uitgaan van de interesse die al aanwezig is bij het kind. Dit maakt dan ook dat een kind in Agoraonderwijs veel meer vrijheid heeft om zijn/haar eigen programma samen te stellen waarbij de coach alleen een begeleidende rol speelt.
“Motivatie van het kind is bepalend” Hoe selecteer je dit vooraf? Voor aannamen van een leerling gaan er een aantal stappen vooraf. Zo loopt een leerling eerst een dagdeel mee. Hierna zal er een motivatie-brief of filmpje door de leerling gestuurd worden. Hierna gaan we over tot een aantal gesprekken. Er zijn gesprekken met de leerling, de ouders en de vorige school van het kind. Hieruit hopen we een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wie het kind is en wat de doelen en motivatie is. En besluiten wel/ niet over te gaan tot aanname. Als het kind eenmaal op Agora zit zullen we halfjaarlijkse evaluatiegesprekken voeren om te kijken of alles nog steeds verloopt zoals gehoopt.
Is Agora voor kinderen getest met dyslexie/Hoe worden kinderen met dyscalculie begeleidt? Er zitten op Agoraonderwijs net zoveel kinderen met dyslexie/dyscalculie als op het overige onderwijs. Naar een andere onderwijsvorm overstappen betekend niet dat de problemen die hierbij komen kijken zomaar verdwijnen. Het mooie aan Agora is wel dat er meer individuele aandacht mogelijk is voor iedere leerling. Dit zorgt ook voor oplossingen die misschien op een reguliere (basis)school niet zo snel onderzocht worden. Welke oplossingen dit precies zijn kunnen we van tevoren niet zeggen, maar we kijken er naar uit om dit met u en uw kind te bespreken. Hiernaast willen we benadrukken dat we bij Agora blijven uitgaan van de interesse van het kind. Is het kind dyslectisch maar wil het toch een nieuwe taal leren? Geen enkel probleem: samen maken we een weg. Heeft een kind dyscalculie en is het na te veel te moeten rekenen totaal niet meer gemotiveerd? Door de interesse die het kind wél heeft voorop te stellen hebben wij er vertrouwen in dat we uiteindelijk óók rekenen weer leuk kunnen maken.
Wat doen jullie als een kind niet (genoeg) actie onderneemt? Wegens de goede begeleiding vanuit de coach achten we de kans klein dat een leerling niet gemotiveerd genoeg is om actie te ondernemen, maar de kans is altijd aanwezig. Dit zou dan blijken uit gesprekken met de coach. De coach zal regelmatig doorgeven hoe het gaat met het kind, en mocht het nodig blijken dan zullen we met u en uw kind een gesprek hebben om te kijken of Agora echt de beste keuze is of dat het toch beter is om terug te gaan naar het reguliere onderwijs.
Kun je blijven zitten in een Agorajaar? Blijven zitten in een Agorajaar bestaat niet. Als een kind nog jong is en zich niet klaar voelt voor de middelbare school mag het kind ervoor kiezen om een jaartje langer over de basisschool te doen. Dit zal een samenspraak zijn tussen coach, ouders en kind. Hierbij moet wel gezegd worden dat er door de regering richtlijnen zijn: een kind moet voor de leeftijd van 14 de basisschool verlaten. Eeuwig op de basisschool kan dus niet, hoe leuk Agora basisonderwijs ook is.
Mag je kind al tweetalig werken? Als deze vraag vanuit een kind komt zeker! Wat ons betreft ook drietalig, zolang de minimale eisen voor de Nederlandse taal behaald worden is het kind vrij om er dingen ‘bij’ te doen. Hierbij zullen wij samen met het kind kijken hoe dit tweetalig onderwijs behaald kan worden. Op dit moment hebben we meerdere leerlingen die naast Engels ook Duits en Spaans aan het oppakken zijn.
Hoeveel ruimte/tijd is er voor het aanleren van basisvaardigheden? De vaste tijd is te vinden in het dagprogramma. Verder zal de coach erop toezien dat de basisvaardigheden ook terugkomen in de challenges die de kinderen doen.
In hoeverre kunnen kinderen van deze leeftijd stuurman van hun eigen leren zijn? Welke executieve functies moeten ze beheersen? Plannen maken en deze kunnen uitvoeren is iets heel complex. Het vermogen om vooruit te denken en niet impulsief te handelen zit in het voorste gedeelte van de hersenen. Veel onderzoek wijst uit dat dit gedeelte, en daarmee de executieve functies, pas is uitgegroeid rond de leeftijd van 25. Een perfecte stuurman is een kind van 10-12 dus zeker niet. Dit geeft echter niet, want wij geloven in de kracht van het kind en de mogelijkheden tot leren. Hoe leer je dat dan? Door heel veel te oefenen! Dat is waarom het juist zo goed is om een kind van deze leeftijd stuurman van het eigen leren te laten zijn. Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan en dat is waar onze coaches de kinderen in zullen begeleiden. Hoe vroeger je begint met leren, hoe meer profijt je er later van gaat hebben!
Wat zijn de leerdoelen van het Agoraonderwijs?Hoe zorgt de coach dat deze bereikt worden? De kerndoelen van het basisonderwijs zullen, naast of tijdens de challenges, behaald moeten worden. Deze doelen worden met de kinderen besproken en opgeknipt in kleinere leerdoelen die tussen vakanties in behaald moeten worden.